Tutustumiskäynti Haltia-keskukseen ja Nuuksion kansallispuistoon keskiviikkona 9.9.2015

ELVIn järjestää tapahtuman, joka on avoin kaikille PKS yhdistyksien jäsenille (ELVI, HeLVI, KeLVI, VantaLVI).

Ohjelma:

    16:00 alkaen ilmoittautuminen ja omatoiminen tutustuminen Haltiaan
    18:00 Opastettu kierros: Teknologia "Haltia – Älykäs ja ekologinen
    19:00 Kevyt lounas
            vihersalaatti 
            lohikeitto ja paahdettua saaristolaisleipää
            (ruokajuomaksi olut tai yksi kaato viiniä) 
            kahvi

Ilmoittautumiset 1.9.2015 mennessä: http://tiny.cc/syta15 , 25 nopeimmin ilmoittautunutta mahtuu mukaan

Lisäinfoa: http://elviry.fi/elvin-perinteikas-syystapahtuma-15/

 

.

Yhdistysten välinen petanque-kilpailu kisattiin perinteisesti Pasilan veturihalleilla. Tarjolla oli ruokaa ja juomaa tuttuun tapaan. Pelikentät olivat huippukunnossa viime vuotisen kunnostusoperaation jäljiltä. Paikalle oli kerääntynyt janoisia kilpailijoita jo hieman ennen tapahtuman varsinaista alkamisaikaa. Osalla ennakkotankkaus ei ollut kovin onnistunutta, koska nestehukka meinasi päästä yllättämään virvokkeiden toimituksen myöhästymisestä johtuen.

    

 

Lopulta virvokkeistakin päästiin nauttimaan ja kisat polkaistiin käyntiin. Aikaisemmista kerroista poiketen joukkueet arvottiin, eikä valmiiksi kasattuja joukkueita ollut.

Aivan kaikki ilmoittautuneet eivät olleet kuitenkaan löytäneet pelipaikalle, joka johti helviläisten joukkueiden yhdistymiseen.

Alkupelien jälkeen jatkoon eteni kaksi KeLVIn joukkuetta sekä yksi joukkue VantaLVIta ja HeLVItä. KeLVIn ja HeLVIn välinen puolivälieräottelu oli todella tasainen, aina viimeiseen päähän asti.

HeLVI johti ottelua viime hetkellä yhdellä pisteellä, ja oli jo kiinni viimeisen pään ja koko ottelun voittoa ennen KeLVIn kolmea viimeistä kuulaa. Onnistunut poisto ja kaksi tarkkaa sijoitusta snadin viereen tiputtivat HeLVIn pronssiotteluun VantaLVIn kanssa, kelviläisten ratkaistaessa finaalin keskenään. Tänä vuonna voiton vei KeLVIn joukkue: Marko Pärssinen, Timo Åberg ja Kim Lehto. Onnittelut voittajille!

Jutun kirjoitti Timo Lappeteläinen / KeLVI

ELVI 20 vuotta –juhla Espoossa perjantaina 18.9.2015

Paikka avoin, yhteistapahtuma avec, ELVI järjestää (maksullinen)

Perinteinen Helvi Golf järjestettiin hyväkuntoisella kentällä upeissa, aurinkoisissa maisemissa Vuosaari Golfissa jo 5:nnen kerran. Golfkilpailu oli tarkoitettu kaikille pääkaupunkiseudun LVI –yhdistyksille (HeLVI, VantaLVI, ELVIja KeLVI). Huumorihenkiseen kilpaluun osallistui tänä vuonna vain 8 henkilöä, joista viisi pelaajaa edusti järjestävää yhdistystä HeLVIä ja loput kolme pelaajaa edustivat KeLVIä (Tapio Kanerva, Pekka Laitila ja Juha Nurkkala). 

 

Vuosaari Golf oli jälleen erinomaisessa pelikunnossa ja bunkkerit tuottivat pelaajille lisähaasteita huipputulosten saavuttamiseksi. Pelin tiimellyksessä nähtiin myös taiturimaisia golflyöntejä ja Tiger Woods -maisia pitkiä putteja. Myös yhteishenki oli mieltä ylentävää, kun kaikki kannustivat toisiaan hienoihin suorituksiin.

Kilpailussa oli kolme erillistä kilpailua, pistebogi ja lyöntipeli ilman tasoituksia ”scratch” sekä pääkilpailu joukkue pistebogi.

Vuoden 2014 joukkue pistebogimestarit, KeLVIn joukkue luovutti HeLVI Golf -kiertopalkinnon uudelle, vuoden 2015 HeLVIn mestarijoukkueelle. HeLVIn voittaja joukkueessa pelasivat Kimmo Nuora, Isto Hietanen, Mikko Liljeberg, Mikko Hiltunen ja Mika Karilas, yhteispistemäärällä 88 pistettä (3 parasta pistebogitulosta).

Pistebogin voittaja Mika Karilas

Henkilökohtaisen pistebogikilpailun voitti Mika Karilas tuloksella 32 bogipistettä ja paras lyöntipelissä ”scratch” oli Isto Hietanen tuloksella 92 lyöntiä, kentän ollessa par 72. Erikoiskilpailut lähimmäs lippua pelattiin väylällä nro 3 ja sen voitti Kimmo Nuora tuloksella 9,20 m ja pisin draivi pelattiin väylällä nro 16 ja sen voitti Kimmo Nuora 187 metriä pitkällä avauksella.

 

Jutun kirjoitti HeLVIn puheenjohtaja, Isto Hietanen

 

Huom! Tilaisuus on siirretty syksyyn!

 

Vantaan LVI-yhdistys järjestää Helatorstain aattona, keskiviikkona 13.5.2015, Vantaan Technopoliksen Finlandia-saunatilassa

Portviinitastingin

Tilaisuudessa tutustutaan Portviinien kiehtovaan maailmaan ja maistellaan eri laatuja juustojen ja suklaan kera asiantuntevan oppaan johdolla.

Tilaisuus alkaa kello 17, Tasting alkaa viimeistään klo 18 ja kestää noin 2 tuntia.

Osallistujamäärä on rajattu 30 henkilöön, joten pyydämme teitä ilmoittautumaan heti Doodlen kautta.

http://doodle.com/h4pbsq5spg85chx6

 

Tervetuloa tutustumaan Portviinien kiehtovaan maailmaan!

 Särkelä itte

Särkelä itte kertoo Julius Särkelästä, joka haluaa päättää kaikesta kaiken. Hän myhäilee tyytyväisyyttä, kun muut tekevät niin kuin hän itte tahtoo, mutta jos joku tekisikin hänen tahtoa vastaan, tai haluaa häneltä jotakin, eipä sitten paljoa myhäilläkään. Kun kyläläiset halusivat Särkelältä flyygelin lainaksi sillan vihkiäisiin ei siihen lupaa heltinyt. Tai kun tytär olisi halunnut lähteä Turkuun liikuntakouluun, totesi Särkelä siihen vain että: "Turkuun? Minä olen käynyt Turussa, siellä ei ole mitään". Mutta kun kyläläiset ymmärsivät pyytää Särkelää juhlapuhujaksi sillan vihkiäisiin, niin johan alkoikin Särkelällä mennä pasmat sekaisin. Ja loppujen lopuksi se flyygelikin sieltä juhlasta löytyi.

 

Kelviläisiä, helviläisiä, vantalvilaisia ja elviläisiä oli jälleen mukana vähän yli 50, eli oikein mukavan kokoinen porukka. Alkukesä on ollut viileä ja sateinenkin, mutta teatteri-illalle oli tilattu hyvää säätä ja aika hyvähän se olikin. Viileää tosin oli, mutta aurinko paistoi hienosti eikä sateesta ollut tietoakaan. Eikä oikeastaan ole olemassa huonoja säitä, on vain väärää pukeutumista.

 

Tekstin kirjoitti Anne Lassila

 

 

 

 

VantaLVI järjestää pk-seudun LVI-yhdistyksille olutmaistajaiset Vantaan Technopoliksen Finlandiassa perjantaina 23.10.2015 kello 17-

Maistajaispaikka löytyy osoitteesta Teknobulevardi 3-5, 01350 VANTAA (Yläkerran saunatila Finlandia). Paikalle pääsee julkisilla (juna, bussi), lisätiedot HSL:n sivuilta. VantaLVI ei vastaa HSL:n mahdollisesti virheellisistä reittiohjeista ;)

Tutustumme oluiden ja erityisesti belgialaisten oluiden kiehtovaan maailmaan Kari Likovuoren asiantuntevalla opastuksella. Maistelemme myös, miten olut sopii yhteen suolaisen ja makean kanssa.

Kari Likovuorella on yli 20 vuoden kokemus olutalasta. Hän on toiminut mm. olutkilpailujen järjestäjänä, panimomestarina ja toimitusjohtajana Stadin Panimossa, olutkirjoittajana ja olutjärjestöaktiivina. Hän on myös Hyvä Tuomas vuodelta 2003!

Johdanto oluiden kiehtovaan maailmaan ja maistajaiset kestävät 2-3 tuntia. Tämän jälkeen ilta jatkuu vapaamuotoisen seurustelun merkeissä, tila on varattu pikkutunneille asti.

Käytä yhdistysjäsenyyttä hyväksesi ja ilmoittaudu heti tähän kiinnostavaan tapahtumaan doodlen kautta (klikkaa itsesi oman yhdistyksen sarakkeeseen!)

https://doodle.com/4ah325t4xu7y6qpa

HUOM! Toimi nopeasti, sillä maisteluun osallistuvien maksimimäärä on 30 henkilöä.

 

Tervetuloa!

VantaLVIn psta, Johanna Hokkanen, puh. 040 842 4122

 

HeLVIn 2015 keilaus Ruusulassa

Aurinkoinen kesäiltapäivä Helsingissä. Pääkaupunkiseudun keilauksen mestaruudesta saapui taistelemaan 15 henkilöä eli 10 HeLVIstä, 2 ELVIstä ja 3 KeLVIstä.

Päättäväisesti porukka painui Ruusulankadun keilahallin hämyisään kellariin. Säännöt viritettiin jälleen  uuteen uskoon. Ensimmäinen kierros välineisiin tutustumista varten ja toinen kierros oli sitten SE VIRALLINEN. Kolmas kokonainen kierros varattiin vielä ratakohtaiselle joukkuekisalle.

Harjoittelukierroksella into oli kaikilla kova ja urheilujuomaakin nautittiin pallopyörittelyn sivussa. Viime vuoden voittajan Mr. Linjan tulosta pälyiltiin vasemmalta ja oikealta.

Seuraavaksi nollattin taulut, hörpättiin lisää urheilujuomaa ja aloitettiin virallinen kisa. Kummasti kisailijoiden naamat vakavoituivat, kun tosipaikka oli edessä. Tilanteet vaihtuivat kisakierroksen aikana useaan otteeseen. Alkupuoliskolla Aku, Arto, Esko ja Mika olivat kisan kärjessä. Edellä mainitut pelasivat hyvä sarjan loppuun asti. Mutta se ei riittänyt, sillä Mikko S:n kiri alkoi 5. ruudusta kaadolla, joita kaikkiaan kertyi neljä loppujen lopuksi. Voittotulos oli 176, toinen Esko (170) ja jaettu kolmas sija Antti ja Mika (155).

Tulostaso ei tällä kertaa siis pilviä hiponut, mutta voitto meni ehdottomasti oikeaan osoitteeseen, sillä joukkuekisassa Mikko S heitti 199, joka ei kuitenkaan riittänyt nostamaan hänen joukkuettaan joukkuekisan kärkeen. KeLVI-yhdistyksen tsemppijoukkueen onnistunut sarja toi joukkuekisan voiton Kaarinalle, Markolle ja Eskolle. Siitä heille onnittelut!

Espoon LVI-yhdistys piti omat jäsentenväliset turnajaisensa Marko I:n ja Ilkka P:n kesken, jonka Ilkka hoiti illan parhaallansa.

Vilkkaan loppuanalyysin jälkeen porukka hajaantui ryhmissä stadin yöhön …

Jutun kirjoittivat Mikko H./ Kaarina H.

 

HUOM! Tilaisuus on peruttu!!

 

 

SuLVI ja Hämeenlinnan LVI-yhdistys, HäLVI, järjestävät yhdessä kesäteatteritapahtuman, jonne koko jäsenistö on tervetullut.

 Pätkä pääroolissa -musikaali

johdattelee katsojat 1950-luvun tunnelmiin. Voit lukea lisää esityksestä netissä osoitteessa www.suomenkesateatteri.fi

Teatteri-iltaa vietetään torstaina 6.8.2015 Valkeakosken kesäteatterissa, joka sijaitsee Apianniemen rantamaisemissa. Sponsoreiden avulla tapahtuman hinta on vain 15€ / henkilö (enintään 2 lippua/jäsen). Hintaan sisältyy esityksen lisäksi pientä tarjoilua ennen itse esitystä. Esitys alkaa klo 19, mutta ennen on puolitoista tuntia aikaa seurusteluun ja verkostoitumiseen.

SuLVI järjestää maksullisen bussikuljetuksen Helsingin keskustasta Apianniemeen. Kuljetuksen hinta on 10€ / henkilö. Lippuja ja bussipaikkoja on rajallinen määrä, joten kannattaa varata omansa heti. Liput ja kuljetukset laskutetaan elokuun alussa.

Ilmoittaudu tästä!

Lisätiedot: Suomen LVI-liitto, SuLVI ry, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 09 566 0090

 

 

 

Keski-Uudenmaan LVI-yhdistyksen perinteinen petanque-tapahtuma 7.5.2015  

Keski-Uudenmaan LVI-yhdistys kokoontui tänä vuonna selvittämän petanque-mestaruuden KEUDAn rantasaunalle Järvenpäähän.

Kisan osanottajia

Tapahtuma aloitettiin hyvän ruoan ja virvokkeiden merkeissä, jonka jälkeen siirryttiin ulos varsinaisen tapahtumateeman pariin. Tapahtuman meinasi ”vesittää” veden puute, sillä joukon saapuessa rantasaunalle oli vedenjakelu Järvenpään seudulla poikki. Tarvittaessa toki paikan päältä olisi löytynyt ammattitaitoa vian korjaamiseen.

Torstai-illan sää oli kolea, harmaa ja muutama pisarakin tuli taivaalta, onneksi vasta kisan loppuhetkillä. Sää ei kuitenkaan vaivannut osanottajia, ilmeistä ja raikuvista kannustushuudoista päätellen. Myös heittorata, jolla oli irtokiviä ja kaltevuutta, toi oman haasteen kisalle. Tiukkojen karsintojen jälkeen tuli kuitenkin selväksi, että kaksi parasta petanque palaajaa oli selvittänyt tiensä finaalin.

Finalistit

Finaalissa pelasivat siis Timo Salo ja Jouni Kumpulainen. Molemmat finalistit heittivät uskomattoman taitavia kuulia snadin viereen, mittanauha oli tarpeellinen. Ensin näytti siltä, että Jouni vie finaaliottelun 10-0, mutta Timo antoikin ”siimaa” alussa ja lopulta peli päättyi Jounin hyväksi 10-9. Vaikea sanoa, oliko pelin ratkaisu sittenkin enemmän psyykkisellä kuin fyysisellä puolella, sillä finalistit ”kehuivat” toisiensa heittoja kilpaa. Finalistit voivat myös kiittää onnistumisistaan hyvin toiminutta huoltoa kisan aikana.

  Kilpailun voittaja

Kisan jälkeen osallistujille oli tarjolla rentouttava rantasauna, nyt kun vettäkin oli jälleen tarjolla.

 

 

Pääkaupunkiseudun yhdistysten yhteistapahtuma avec, jonka VantaLVI ja ELVI järjestävät

         PIKKUJOULUJUHLA

             perjantaina 13.11.2015 Hotelli Vantaassa klo 18:00 -

Buffetmenu:

    Raikasta vihersalaattia -M,G
    Juuresperunasalaattia - L,G
    Sillikaviaaria ja kananmunaa - L,G
    Mätimoussea - L,G
    Briejuustoa ja viikunahilloketta - G
    Sitruunagraavilohta, tyrnimajoneesia - M,G
    Glögisilakkaa ja sinappisilliä - M,G
    Jokiraputerriiniä ja tuoretomaattimajoneesia - L,G
    Piparjuurella höystettyä paahtopaistia - M,G
    Joululeipää - M

* * *

    Rapuliemessä keitettyä lohta ja katkarapuja - L,G
    Savustettua porsaankylkeä, portviinikastiketta - M,G
    Auraperunaa - L,G

* * *

    Jouluhalko - L
    Puolukkapannacottaa - L,G 2 (5)
    Hedelmäsalaattia M,G

 

Ilmoittautuminen 22.10.15 mennessä Doodleen, http://doodle.com/poll/p6bkck3hdcitt7x

Illan hinta on 59€/henkilö, johon sisältyy alkudrinkki, runsas buffet, lasi viiniä tai olut ja illan ohjelma LVI-seurassa.
Maksa eräpäivään 30.10.15 mennessä tilille FI95 1597 3000 1032 76 !

 

Lauri Tähkän showhun, joka alkaa n. 24:00, voi lunastaa 22€:n hintaisia lippuja ovelta.

 

Aika ja paikka:    22.04.2015 klo 13:00–17:00, Onninen Oy, Mittalinja 1, 01260 Vantaa

Ohjelma:              13:00                  Tervetuloa ja kahvit / Jussi Kuusela

                            13:15                  Onninen tänään / Roland Hanslin

                            14:00                  Kiinteistöjen vesikiertoiset lämmitys/jäähdytyspaneelit / Jussi Kuusela

                                - toimintaperiaatteet
                                - mitoitus
                                - referenssejä

    16:30                  Leikkimielinen kilpailu, mitä tänään opin / Jussi Kuusela

    17:00                  Tilaisuus päättyy

 

VantaLVIn järjestämään tilaisuuteen ovat myös KeLVIläiset tervetulleita, tilaisuuteen voi ilmoittautua Doodlessa, http://doodle.com/7vpkgurh37z29uxu

 

Toivotaan pikaista ilmoittautumista, 17.04.15 mennessä, kiitos. Tilaisuuteen mahtuu 20 ensin ilmoittautunutta.

 

LVI-yhdistykset Baijerissa ja Tirolissa 2015

Syksystä asti odotettu pääkaupunkiseudun LVI-yhdistysten yhteinen ulkomaan ekskursio aloitettiin lentokentän pubissa kokoontumalla lähtövirvokkeiden ääreen. Kalenterissa luki silloin 24.4.2015 ja klo 06.00.

Lento AY 803 laskeutui aikataulun mukaisesti Münchenin Franz Josefin lentokentälle, jossa bussimme jo odotteli lentoterminaalin edessä.

Lentokentältä matka jatkui Hahkalan Harrin johdolla Irschenbergin teknisen pysähdyksen jälkeen moottori­tietä ja kaunista mutkikasta maaseututietä pitkin kohti Reit im Winkliä ja Haltonin Saksan keittiöhuuvatehdasta.

Matkamme kohde: Haltonin tehdas

Tehtaan pihalla oli vastassa Halton Foodservicen Jussi Forsberg ja toimitusjohtaja Heinz Ritzer.  Aikamme Baijerin maisemaa aurinkoisella pihalla ihasteltuamme siirryimme tehtaan esittelytilaan kuuntelemaan Heinzin ja Jussin kertomusta tehtaan historiasta ja tuotteista.

Halton Foodservice vahvisti asemaansa kansainvälisenä markkinajohtajana vuonna 2006, kun Wimböck yhdistyi Halton-konserniin.  Wimböck on laadukkaita ammattikeittiöiden ja ravintoloiden ilmastointikattojärjestelmiä valmistava perheyritys, joka tunnetaan alan teknologiajohtajana. Jonkin aikaa tuotteita valmistettiin vielä Winböck-nimellä, mutta samalla, kun tuotanto­mene­telmiä uudistettiin käsin tekemisestä hieman koneellisempaan suuntaan päin muutettiin keittiö­ala­kattojen tuotemerkki Haltoniksi.

Tehtaan päätuote on keittiöiden ja astianpesuosastoiden alakattojärjestelmät. Kattotoimitus  sisältää asennuksineen kaikki tarvittavat komponentit alkaen rasvasuodattimista ja tuloilma­elimistä Marvelin tarpeenmukaiseen ilmavaihtomäärien hallintajärjestelmään. Toimitus voi sisältää mm. valaisimet, palovaroitinjärjestelmät, rasvasuodattimien vesiliuospesun ja infra­punalaitteiston, jolla kanaviin mahdollisesti joutunut rasva muutetaan pölyksi ja siten helposti suodatettavaksi, jolloin  energiaystävällinen poistoilman  lämmöntalteenotto on mahdollista.

Esitelmien jälkeen siirryimme tehtaan puolelle todella hiljaiseen tuotantotilaan, jossa ei nyt kuulo­suojaimia tarvittu. Tehtaan hiljaisuuteen saattoi olla syynä se, että yhtä rautasahaa käyttävää työntekijää lukuun ottamatta kaikki muut olivat lähteneet jo aiemmin kotiin, kun viikkotunnit olivat tulleet täyteen.

Tehtaasta tulimme takaisin esittelytilaan, jonne oli poistoilmakaton alle tuotu tarjolle maittava lounas. Leikkeet erilaisine salaatteineen saivatkin kyytiä oluen ja viinin saattelemina.

Seuraavaksi bussi vei meidät Ilgerhof-hotelliimme Itävallan puolelle Walchseehen. Hotelli oli alueen auki olevista paras, eikä siinä ollutkaan mitään valittamista, päinvastoin. Huoneet olivat siistejä, kaikissa oli oma vessa, ammesuihku ja keittiönurkkaus. Aamiaiset ja ruoka oli hyvää, olut edullista ja henkilökunta ystävällistä ja nopeaa. Tarjoilunopeutta hieman jo tyynnyteltiin, kun meillä e ollut minnekään sellainen kiire eikä oikeastaan kiire ollenkaan..

Ensimmäinen ilta jatkui naapurikylän Durchholzenin Alpenhof-ravintolassa, jonne oli mahdollista mennä maisemia ihaillen 2.5 km kävellen tai tyytyä Haltonin järjestämän autokuljetukseen. Illassa mukana ja laskusta huolehtimassa oli myös firma Halton edustajineen ja puheensorina oli melkoinen ja kansainvälinen. Ruokalistalta sai itse kukin valita omat herkkunsa ja parasta taisivat olla ruokalajit, jotka myytiin talon omina nimikkoannoksina. Haltonin Heinz piti huolen, että kaikki saivat maistaa Itävallassa ja Saksassa pidettyjä omia kansallisryyppyjä. Kielillä puhuminen oli muutenkin helppoa, kun esimerkiksi Saksan Schnaps oli suomeksi snapsi. Jälkiruuaksi saimme perinteistä Tirolilaista pannukakkua, joka tehdään siten, että sokeripitoinen uunilätty pilkotaan ja paistetaan paistin­­pannussa uudelleen osin ruskeaksi ja pöydässä paistoksen päälle sirotellaan vielä kerros tomusokeria.

Lauantaiaamuna kokoonnuimme aurinkoiselle hotellin pihalle ja lähdimme ryhmässä kiertämään kylän järveä Walchseetä. Alppimaisemat olivat komeita ja järvi ympäristöineen ja rakennuksineen  todella kaunis. Tirolilaiset ja myös Baijerilaiset ovat ilmeisen siistiä kansaa, kaikesta näkyi asioista huolehtiminen.

Seuraavaksi kaunein näky oli, kun silmiimme sattui järvikierroksen varrelle rakennettu kioski terasseineen. Se oli aivan ohittamaton paikka ja jalatkin kaipasivat jo pientä lepoa ja suu ter­veysintoilijoiden suosittelemaa kostuketta.

Uusin voimin jatkoimmekin kierrosta päätyäksemme kylän matkamuistomyymälään nahkahousu- ja hattuostoksille. Nahkahousu- ja hattuostosten jälkeen näytimmekin mielestämme tirolilaisilta veljeksiltä.

Nahkahousujen, hattujen ja hotelilta saatujen eväspussien kera lähdimme Kössenin kautta Chiemsee-järven rannalle sijaitsevaan Prienin kaupungin satamaan, josta vuorolaivat lähtivät läheisille saarille Fraueninselille ja Herreninselille.  Naisten saarella sijaitsee nunnaluostari, vanhoja rakennuksia  ja ravintoloita ja Miesten saarella miesten luostari ravintoloineen  ja kohteenamme oleva Herrenchiemseen linna.

Linnan rakennutti Baijerin kuningas Ludvig II Ranskan aurinkokuninkaan Ludvig XIV kunniaksi vuosina 1878-1886. Linna jäi lopulta hieman kesken kuninkaan rahavaikeuksien ja yllättävän kuoleman vuoksi vuonna 1886. Ludvig XIV ei koskaan ehtinyt yöpymään nimikkomakuuhuoneessaan ja Ludvig II ehti asua linnassaan vain 9 päivää ennen kuolemaansa.

Sen jälkeen linna on ollut absoluuttisen monarkian monumentti eikä sillä ole ollut mitään todellista käyttöä. Rakentaminen jäi jonkin verran kesken, osa  porrashuoneista on päällystämättä, kylpylä osastoa ei ehditty käyttää, ruokapöytähissi osoittautui turhan hitaaksi ja ruokakin tuotiin saaren toisesta päästä luostarin keittiöstä, mutta muuten ihan hyvä linna.

Saaresta paluu oli oma pieni ongelmansa, kun laiva oli täynnä ja osa porukasta jätettiin rannalle odot­tamaan seuraavaa kuljetusta puolen tunnin ajaksi. No sinä aikana oli hyvä jututtaa bussin kuljettajaa.

Hotellille oli sovittu kunnon päivälliset, jossa oli tarjolla saksalaista perinneruokaa, pekonilla vahvistettua possupaistia, pätkittyä sämpyläknödeliä ja tietysti reilusti hapankaalia. Eturuuaksi saimme vielä karkeata parsakeittoa kermavaahdolla höystettynä ja jälkiruoaksi Itävallan herkkua Apfelstrudelia vaniljakastikkeen ja kermavaahtokoristelun kanssa.   Lecker, sehr lecker, kann man nix anders sagen.

Sunnuntaiaamupäivä oli varattu golfin peluulle ja omatoimiselle liikunnalle  Golfia lähti harrastamaan kuusi henkilöä, kaksi lähti kiipeämään kaupungin pohjoispuoliselle mäelle.  Golfin tulokset: Mika Karilas +13, Mikko Hiltunen +14, Harri Hahkala +18 ja Esa Haavisto +20. Pari Rantanen-Tevaluoto harjoitteli puttausta lähtöpaikalla. Ryhmä Ilomäki /Salo pääsi nousemaan hotellin pihatasolta +670 pohjoisen mäen harjalle tasoon +1231, josta oli jo hieno näkymä joka suuntaan. Muiden retkeilijöiden menoista ei allekirjoittaneella ole sen varmempaa tietoa.

Hotellilounaan nautittuamme keräsimme tavaramme takaisiin laukkuihimme ja laukut bussin kyytiin matkustajineen yhden pysähdyksen taktiikalla kohti AY-lentoa numero 808 Helsinkiin.

Helsingissä oli taas koleaa ja märkää, mutta mieli oli matkan jäljitä lämmin ja uskon muidenkin matkalaisten palaavan joskus takaisin Baijerin ja Tirolin Alpeille ravitsevan ruoan ja edullisen oluen parin.

 

Haltonia ja matkan järjestäjiä kiittäen, matkalla mukana ollut Ilkka Ilomäki

                      Die Alpen sind immer eine Reise wert!

 

PS.  Matkan aikana opimme Jukka Porkalta myös LVI-miehen laulun:

Oli kerran aika jolloin olin mä, aika hauska poika muiden katsella.
Tyttöjä mä tiirasin, ryyppäsin ja riiasin. Olinhan mä ammatiltain vesijohtomies.

Iltamista myöhään kun mä palasin, Kaisan asunnolle niin siellä pantihin.
Leikiks kaikki entinen sillä Kaisa tiesi sen et olinhan mä ammatiltain lämpöjohtomies.

Kaisa sitten haastoi minut käräjiin ja syyte oli siitä et liiaks halasin.
Tuomar multa kysäisi, mikä on sun toimesi. Siihen minä vastasin ilmastointimies.

Maailmalle sinne tiedon oivan sain, että mun Kaisallain on potra poika vain.
Tuota vaan oon tuuminut, liekö Kaisa muistanut,  et olinhan mä ammatiltain peltiseppämies.

Onnen päivät meiltä ei pääty milloinkaan, kun Kaisan kanssa kahdestaan niitä vietetään.
Illalla kun nukutaan, korvaani hän kuiskuttaa, sinä olet minun oma kaukolämpömies.  

Sääntömääräinen kuukausikokous ravintola Huilissa, Järvenpäässä

Pääkaupungin LVI-yhdistykset järjestävät keväällä matkan Saksaan ja Itävaltaan 24.-26.4.2015 (loppuunmyyty!)

Matkakohteena on mielenkiintoinen Haltonin tehdas Etelä-Saksassa Tirolin alueella sekä Itävaltan alpit. Hotellimme sijaitsee Itävallan vuoriston kupeessa.

Haltonin tehdas

Walchsee

Lentoaikataulu (alustava ajat saattavat muuttua)

24.4.2015 Helsinki – München 08:00 – 09:30
26.4.2015 München – Helsinki 18:40 – 22:05

Matkan hinta on alle 500€/henkilö

Hintaan sisältyy:

  • Reittilennot Helsinki - München- Helsinki turistiluokassa
  • 2 yön majoitus kahden hengen huoneissa
  • Aamiaiset hotellissa
  • 2 illallista
  • Edestakaiset lentokenttäkuljetukset
  • Bussivuoristoretki alpeille

Pe 24.4.

Kuljetus Münchenin lentokentältä hotellille, sisäänkirjautuminen hotelliin
Iltapäivällä tutustuminen Haltonin tehtaaseen
Illalla yhteinen illallinen Haltonin johdolla

La 25.4.

Aamiainen hotellissa
Omaa retkeilyä aamupäivällä
Iltapäivällä yhteinen bussiseikkailu Alpeilla ja illallinen alppimajassa

Su 26.4.

Aamiainen hotellissa
Huoneiden luovutus
Muutoin vapaata aikaa, iltapäivällä yhteinen bussikuljetus lentokentälle,
josta paluulento Suomeen.

 

HeLVIn Klubi-iltamat 2015 perjantaina 6.3.2015

 

 

Ilmoittautuminen 25.2.2015 mennessä Doodlessa osoitteessa: https://doodle.com/9ip3su4e3haia7n2 .

Hinta Kelviläisille 45 €/henkilö, joka sisältää buffetpöydän + kaksi drinkkilippua.

Maksut tilille FI95 1597 3000 1032 76. Ilmoittautumisen vahvistukseksi maksun tulee näkyä KeLVIn tilillä 26.2.2015.

 

OLUET TUTUKSI perjantaina 6.3 klo 18:00-

KeLVI tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden tutustua oluiden ihmeelliseen maailmaan perjantaina 6.3.2015 Klo 18.00 alkaen Eikan Pubissa, osoite Mannilantie 30, Järvenpää

Ilmoittaudu Doodlen kautta osoitteessa https://doodle.com/nz278pt52wdsyavw

Illan hinta on 6 €/henkilö, jota KeLVI sponsoroi eurolla, joten maksettavaa jää 5 €/hlö. Maksu paikan päällä.

 

Valkeakosken kesäteatteritapahtuma torstaina 6.8.2015

Esitys avoin, yhteistapahtuma avec, jonka HäLVI järjestää (maksullinen).

KUT / Särkelä itte, Krapin kesäteatterissa torstaina 11.6.2015

KeLVIn järjestämä pääkaupunkiseudun LVI-yhdistysten yhteistapahtuma aveceineen.

Hinta kelviläisiltä 23 €/hlö (myös kelviläisten avec).

LVI-yhdistysten jäsenet pääsivät tutustumaan viime syyskuussa avattuun Suomen suurimpaan jätevoimalaan. Paikalle olikin saapunut runsaasti LVI-yhdistysporukkaa, jotka pommittivat esittelijöitä vaikeilla kysymyksillä.

 

 

Aluksi meille kerrottiin hieman Vantaan Energiasta. Selvisi muun muassa, että Vantaan Energia on Suomen neljänneksi suurin kaukolämpöyhtiö.

Voimala käyttää polttoaineenaan sekajätettä, joka kuljetetaan voimalaan pääkaupunkiseudun alueelta, aina Hangosta - Loviisaan. Sekajätettä laitos polttaa vuodessa 320 000 000 kiloa. Tällä jätemäärällä voisi täyttää eduskuntatalon neljä kertaa. Aikaisemmin tämä jätemäärä on haudattu Ämmässuon kaatopaikalle.

Voimala tuottaa jätteestä 900 GWh kaukolämpöenergiaa vuodessa. Tämä vastaa noin puolta Vantaan vuosittaisesta kaukolämmönkulutuksesta. Sähkön vuosituotanto voimalassa on 600 GWh, joka vastaa kolmasosaa Vantaalla vuosittain kulutetusta sähköstä.

Jäte pudotetaan masuuniin kouralla, johon mahtuu kerralla yhden roska-auton lasti, noin 3 000  kahden ja puolen kilon roskapussia. Voimalan hyötysuhde kohoaa parhaimmillaan 95 %:iin. Voimalan käyttöönoton ansiosta Vantaan lämmön ja sähkön yhdistelmätuotannon kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet 33 prosenttia. Samanlaisia voimalaitoksia, mutta pienempiä, on Suomessa tällä hetkellä kahdeksan kappaletta.

 

 

Huomionarvoista on myös, että jätevoimaloiden savukaasujen rikkipäästöjen raja-arvon pitää olla kymmenen kertaa alhaisempi kuin esimerkiksi hiilivoimalalla. Tämän kyseisen laitoksen rikkipäästöt ovat noin sata kertaa alhaisemmat kuin hiilivoimalalle määritelty raja-arvo.

Muistakaa hyödyntää myös Vantaan Energian sähkötarjous. Oma sähkölaskuni putosi 35 %.


Jutun tilaisuudesta kirjoitti: Timo Lappeteläinen

Energiatehokkuus edellä

Helmikuisena iltapäivänä kokoontui Meilahden tornisairaalan pääaulaan joukko pääkaupunkiseudun LVI-yhdistysten jäseniä valmiina työmaakierrokselle.

 

Kuva: HUSin työmaavierailun osallistujia

 

Sairaalan peruskorjaus on herättänyt alalla mielenkiintoa laajalti. Hanke on osa HUS:n energiankäytön tehostamissuunnitelmaa ja näin ollen kohteessa on tehty useita energiatehokkuutta edistäviä ratkaisuja. KeLVIn jäsen, HUS-Kiinteistöt Oy:n Juha Nurkkala kertoikin vierailun aikana esimerkiksi U-arvoa parantavasta kaksoisjulkisivurakenteesta, sekä seinien lämmöneristyksen parantamisesta.Kuva: HUSin vierailun isäntä, Juha Nurkkala

 

Teknisissä tiloissa vieraat pääsivät tutustumaan muihinkin energiatehokkuutta parantaviin ratkaisuihin. Sairaalan märkätilojen lattiat lämpiävät katolle asennettujen aurinkolämpökeräinten tuottamalla energialla. Rakennuksen muusta lämmityksestä ja viilennyksestä huolehditaan kallioon varastoituneella lämmöllä ja kylmällä. Meilahden sairaala-alueen alla onkin yhteensä 48 energiakaivoa.

 

Kuva: IV-konehuone

 

Kuva: Hissikonehuone

 

Kuva: Tehohoito-osasto valmiina potilaita vastaanottamaan

 

Kuva: Mittareita Sprinkler-huoneessa

 

Vaativan projektin haasteellisuutta on entisestään lisännyt potilastornin julkisivulle asetettu suojelumääräys. Valmistumisen myötä julkisivu sai takaisin alkuperäisen, 1960-luvun värityksen. Nurkkala totesikin, että teknisen toteutuksen kannalta järkevintä olisi ollut rakentaa kokonaan uusi sairaala. Nykyaikaisen, tilaa vaativan tekniikan tuominen kymmeniä vuosia vanhojen seinien sisään on aina erityisen haastavaa. Siksipä vanhasta potilastornista jäljelle jäi käytännössä vain välttämättömät kantavat rakenteet. Kulttuurihistoriallisesti merkittävä, omaa aikakauttaan ilmentävä sairaala on nyt saanut ansaitsemansa kohennuksen, joka on tehty kunnioittaen vanhaa ulkoasua, mutta samalla hyödyntäen modernia tekniikkaa.

Kiitos erittäin mielenkiintoisesta vierailusta!

Tarinan kirjoitti: Eveliina Junkkari, Metropolian opiskelija/HeLVI, toimii SuLVIssa Junior Board-toiminnassa

Nenän valkaisu Nyyrikissä 9.1.2015

Tammikuun toisena perjantaina kokoontuivat Espoon-, Helsingin-, Keski- Uudenmaan- ja Vantaan LVI-yhdistykset Teatteriravintola Nyyrikkiin vuoden ensimmäiseen yhteiseen tapahtumaan. Ravintola täyttyi LVI-alan yhdistysten jäsenistä ja heidän aveceistaan viimeistä piirtoa myöten. Keskustelu pöydissä asiasta kuin asiasta kävi vilkkaana. Ehkä äänekkäin keskustelu käytiin siitä, millä kentällä Helsingin tulisi järjestää ensi kesän golf-kisat.                                                                                                                                                                                

Virallisen osuuden alussa liiton puheenjohtaja Kalevi Hyvärinen toivotti teatteriväen tervetulleiksi ja nostatti maljan illan teemalle: nenän valkaisu. Maittavan illallisen jälkeen astui lavalle itse maestro, Ilkka Heiskanen. Esitys perustui kainuulaisen kirjailijan Veikko Huovisen tuotantoon, Huovisen erikoiset.

 

Kuva: Ilkka Heiskanen eläytyy Huovisen tarinoihin

 

” Turhautunut kookaburra” ja ”Tarzan” olivat alkusoittoa aivan hillittömään kerrontaan! Kookaburrat eli naurulinnut kertoivat toisilleen hauskoja tarinoita ja Heiskanen sai runsaslukuisen yleisön nauramaan vedet silmissä. ”Tarzan Suomessa” oli mainio kuvaus siitä, miten mahdoton olisi Tarzanin eläminen esimerkiksi talvisydämellä liikkua kuusesta kuusen jäätyneellä hirvensuoliliaaneillaan.

L. Parasken doping ongelmien kerronta oli samanlaista nauruhermoja kutkuttavaa kuultavaa ja katsottavaa. Esitys päättyi todella mainioon Leevi Sytkyn sielunvaellusta käsittelevään matkaan aloittaen variksesta ja eri hahmojen jälkeen päättyen kurkeen.

 

Kuva: KeLVIn Tapio Kanerva ja Markku Uimonen kiittelemässä Ilkka Heiskasta mainiosta esityksestä

 

Teatteriesityksen jälkeen oli mahdollisuus siirtyä Nyyrikin alakertaan, josta löytyy karaokepub. Tilaisuutta käytti hyväkseen lähes puolet illan vieraista. Pääsimme nauttimaan niin kotimaisesta kuin ulkomaisesta musiikista. Kaikki esiintyjät saivat ansaitsemansa raikuvat aplodit. Kaikki hyvä päättyy aikanaan, tällä kertaa puolelta öin.

 

Kuva: Karaokemestareita virittelemässä äänijänteitä

Tarinan kirjoitti: Esa Haavisto HeLVIstä

Takaisin ylös