Historiikki

KeLVI 40v. 28.10.2017

40 vuotta sitten on syntynyt kaksi merkittävää asiaa. 1977 alkoi kaiken kansan televisio-ohjelma PIKKUKAKKONEN. Ja samana vuonna perustettiin Keski-Uudenmaan LVI- yhdistys eli KeLVI.

Perustajajäsenistä moni on jo siirtynyt suunnittelemaan ja rakentelemaan taivaallista talotekniikkaa. Lieneekö jossain tullut vahinko, kun vettä on tullut alas asti enemmän kuin vuosiin??? 

Onneksi on useita konkareita, jotka tänäkin päivänä vielä jaksavat osallistua erilaisiin tekemisiin omilla tahoillaan. Pääosin eläkeläisinä, mutta edelleen alalla mm. Hotorauta Neuvoksina tai muuten vain yhdistyksen jäsenenä.

KeLVI, kuten muutkin LVI-yhdistykset ovat henkilöjärjestöjä, joissa pyritään kehittämään jäsenten ammattitaitoa ja joiden kautta harjoitetaan nykyisin kovin tärkeätä VERKOSTOITUMISTA. KeLVI:nkin kokouksissa tapasivat aikoinaan mm. yrittäjät, jotka päiväsaikaan kilpailivat erilaisista urakoista, mutta jättivät kilpailijaroolit ulos, kun tultiin kokoukseen. Siellä opeteltiin tuntemaan toisiamme.

Oli yrittäjiä, tukkukaupan edustajia, laitevalmistajien edustajia, toimistohenkilöstöä, putkiasentajia jne…. kaikki yhteisellä asialla.

Parin vuoden välein yhdistyksen vetäjät vaihtuvat ja näin monet ovat päässeet tutustumaan alan keskusjärjestön SuLVI:n ja muiden alueyhdistyksien toimintaan ja ihmisiin eri puolilta Suomea. Se, jos mikä, on ollut omiaan kasvattamaan KeLVI:läisiä puhaltamaan yhteen hiileen yhdistyksen ja myös koko alan parhaaksi.

Myös monenlainen harrastustoiminta on oleellinen osa toimintaa, jossa ikään tai sukupuoleen katsomatta on jokaisella osallistujalla yhtäläiset mahdollisuudet menestyä.  Alkuvuosina tehtiin useita matkoja eri maiden lämpö- ja vesihuoltolaitoksiin ja tutustuttiin samalla eri maiden kulttuureihin isäntämaiden edustajien opastuksella.  Käytiin ainakin Varsovassa, Moskovassa, Tallinnassa ja Budapestissä. Lisäksi on harrastettu seurapelejä, kuten petankkia ja tietenkin on jouduttu golfin syövereihinkin. Myös hiihto- ja laskettelumatkoja on tehty ainakin Luostolle ja Leville.

Yksi tärkeimmistä ja alituiseen muistettavista asioista on laitevalmistajien esitelmät, joissa saadaan tutustua alan viimeisiin uutuuksiin. Laitevalmistajien edustajat ovat olleet aktiivisia KeLVI:ä kohtaan ja heiltä on saatu matkan varrella myös taloudellista tukea erilaisten tapahtumien järjestämiseen.

KeLVI onkin juhlinut täysiä kymmeniä näyttävästi

10v. 10-vuotisjuhlissa esiintyi musiikkiluokkalaisia Keravalta ja Järvenpääläiset elokuvakerholaiset saivat lahjoituksena ensimmäisen digitaalisen videokameransa. Tilaisuuteen oli riimitelty laulu, jossa kerrottiin yhdistyksemme alkuaikojen tapahtumia ja henkilöitä. Erilaisia stipendejä tai lahjoituksia tehtiin muillekin paikallisille harrastajaseuroille ja yhdistyksille. Juhlissamme sai ensiesityksen LVI-marssin kuoroversio. Kuorosovituksen marssille KeLVI oli tilannut Jarmo Kukkoselta ja Järvenpään mieskuoro esitti sen meidän 10-vuotis juhlassamme. Marssin sävellyksen oli teettänyt Saimaan LVI-yhdistys mikä oli aiemmin esitetty torvisoittokunnan esittämänä Lappeenrannan tilaisuudessa. LVI-marssia ei valitettavasti enää olla kuultu yhdenkään LVI-yhdistyksien tilaisuuksissa.

20v. juhlia vietettiin niin ikään Järvenpää talossa, jossa esitettiin itse kirjoitettu LVI-musiikkinäytelmä ”TORVI SOIKOON” ja kutsuvieraina nähtiin jäsenten lisäksi myös korkeassa asemassa olevia LVI-alan vaikuttajia. Musiikkinäytelmän solisteina toimivat Lea Laven ja Erkki Jantunen. Lisäksi tutustuttiin taiteeseen juhlatilan viereisessä näyttelyssä.

Järvenpää talon aulaan oli rakennettu näyttely johon oli koottu vanhoja LVI-laitteita ja kerrottiin kuvin ja tekstein vanhoista työmenetelmistä.

Päiväohjelmassa luennoivat sen aikaiset ”Gurut” Jari Sarasvuo ja Kansanedustaja Veltto Virtanen.  Esitelmiä seurasi salintäyteinen yleisö. Illalla tietenkin syötiin hyvin ja tanssittiin.

Mainittakoon lisäksi, että juhlien liikevaihto oli likimain 300 000 mk.

30v. Juhlaa vietettiin Järvenpään Hotelli Rivolissa. Tilaisuudessa pidettiin SuLVI:n liittovaltuuston kokous ja vihittiin uusia Hotorauta Neuvoksia.

Musiikkiperinteitä kunnioitettiin jälleen siten, että KeLVI esitti sen ajan henkeen ja trendeihin sopivan itse sanoitetun Rap esityksen, joka esitettiin omin voimin ja sai mukavan vastaanoton. (luultavasti….kai)

Tässäkin tilaisuudessa musiikista vastasi tanssiyhtye MUTKATTOMAT Orimattilasta. Tämä orkesteri on ollut mukana kaikissa KeLVI:n järjestämissä tärkeissä juhlissa. Mutkattomat on esittänyt KeLVI:n ”Torvi soikoon” musiikkinäytelmän kappaleita muuallakin ja erityisen hyvän vastaanoton on saanut ”Kaksi vanhaa putkimiestä”, joka kertoo alan taitajien aprikointeja taukotupakalla istuskellessa.

Olisin mieluusti nähnyt ja kuullut Mutkattomia tänäänkin, mutta ajat muuttuvat. JA HYVÄ NIIN!!!

Tänään vietetään 40v. juhlia ja yhdistystä viedään eteenpäin hyvässä hengessä ja kehuna voidaan kai mainita, että KeLVI on tänään Suomen seitsemänneksi suurin LVI-yhdistys. Kuinkahan monensia oltaisiin, jos ei aikoinaan olisi pyydetty Vantaalaisia perustamaan oma yhdistyksensä.

KeLVI on alusta asti ollut helppo yhdistys. Talkooväkeä riitti jokaiseen tilaisuuteen ja tapahtumaan ja se tietenkin on tämän kaltaisen toiminnan perusedellytys. Toivonkin, että yhdistyksen riveistä löytyy tuleviinkin aikoihin riittävästi tehoja ja aktiivisuutta, ettei kenellekään erikseen kasata liikaa tehtäviä. Sillä tavoin tekeminen on ja pysyy hauskana harrastuksena, joka kouluttaa ja kasvattaa. Ja tietenkin niille, jotka toimintaa kulloinkin johtavat, on tarjolla eturivin yhteys suomalaiseen Talotekniikkaosaajien ammattikuntaan.

ONNEKSI OLKOON KELVI!!!!!